Informare|

Cu un an în urmă, pe 6 februarie 2023, la ora 04:17, în Turcia avea loc un cutremur cu magnitudinea de 7.7. Epicentrul a fost în provincia Kahramanmaraș din sudul țării.
Revista Cuvântul Adevărului a relatat atunci faptul că acest cutremur afectase 11 provincii care numărau peste 14 milioane de locuitori. În total au decedat peste 51.000 de persoane și au fost distruse mai mult de 850.000 de locuințe. Cutremurul a afectat și o parte însemnată a Siriei unde a produs, de asemenea, multe victime omenești și pagube materiale însemnate.
Organizațiile umanitare din România și diaspora care au dorit să se implice în Turcia, au lucrat cu rețeaua de biserici Kurtuluș, rețea din care fac parte și misionarii noștri români care slujesc acolo. În Siria, ajutorul financiar a fost direcționat prin misionarii români dintr-o țară limitrofă, către pastori sirieni din localitățile Latakia și Aleppo.

În prima etapă, lucrătorii români au ajutat cu alimente și distribuire de mâncare caldă, cu îmbrăcăminte și obiecte de igienă. Apoi au achiziționat containere utilate pentru a fi folosite ca bucătării, sobe, corturi, generatoare de energie și alte lucruri de strictă necesare în provinciile Hatay, Adiyaman, Kahramanmaraș și Malatya.

După ce situația s-a mai stabilizat puțin, lucrătorii noștri s-au implicat în ajutorarea a peste 50 de familii, oferindu-le lunar cele necesare pentru coșul de alimente de bază. Împreună cu aceasta, i-au consiliat, le-au împărtășit Evanghelia și s-au rugat cu ei, chemând pacea și mântuirea Domnului în viețile lor.

Imediat după cutremur, s-a declanșat un val de energie și entuziasm pentru a ajuta pe cei aflați în nevoie, însă după luni intense de slujire, credincioșii locali – care ziua ascultau povestirile tragice, iar noaptea dormeau în corturi sau în containere – au început să dea semne de oboseală și epuizare spirituală, emoțională și fizică.

În urma observării acestor nevoi, misionarii noștri au considerat că este bine să deschidă un centru de refacere atât pentru slujitorii care lucrează cu sinistrații, dar și pentru sinistrați. În zona limitrofă au închiriat un apartament, pe care l-au numit Centrul de reabilitare 3D și este folosit pentru cei care slujesc sinistraților, precum și sinistraților, oferindu-le câteva zile de refacere fizică, emoțională și spirituală.

Printre cei care au beneficiat de această oază de pace și încurajare sunt și Mehmed și Meryem, despre care puteți citi în pagina următoare.

În provincia Hatay, pe lângă pachetele cu alimente și alte lucruri necesare, au fost construite căsuțe pentru familiile sinistrate. În anul 2023 au fost construite peste 800 de căsuțe, 30 dintre ele fiind construite de echipele venite din România și din Republica Moldova. O altă echipă venită din Sâmbăteni, România, a ajutat la refacerea unei clădiri afectate de cutremur în regiunea Antiohia.
Unii au numit cutremurul acesta „dezastrul secolului”, dar biserica din Turcia a identificat „oportunitatea secolului”.

În cele mai sinistre momente ale acestei națiuni, prin ajutorul oferit cu dragoste, biserica creștină a reușit să lumineze și să încălzească corturile și inimile sinistraților cufundate în beznă și frig.
Vom continua și în anul 2024 lucrarea pe care am început-o, în speranța că la timpul potrivit vom culege din aceste familii frumoase roade pentru eternitate.

Din motive de siguranță nu putem să oferim mai multe detalii, știind că lucrarea Evangheliei în contextul islamic nu se face prin manifestări publice mari, ci prin slujirea în dragoste, de la om la om, în Numele lui Isus Hristos.

Sumele care sunt încă disponibile în subcontul „cutremur Turcua” vor fi utilizate în continuare pe bază de proiecte aprobate de APME.

Faptele noastre bune și sacrificiul făcut cu ajutorul credincioșilor din România nu vor rămâne ascunse pentru totdeauna, ci vor aduce o răsplătire în Ziua Domnului!

 

Familia Mehmed și Meryem, 26, respectiv 23 de ani, au aproape un an de când slujesc în Antiohia, au deservit peste 7.000 de familii. Erau logodiți și aveau nunta planificată pe 7 februarie. Însă cu o zi înainte a avut loc cutremurul care le-a stricat planurile frumoase. Au plecat în Hatay, regiunea cea mai afectată, au locuit în corturi la marginea drumurilor și au slujit sinistraților, mărturisindu-le și despre modul minunat în care li s-a descoperit Domnul Isus. În luna mai și‐au luat câteva zile libere pentru a se căsători apoi s-au întors din nou în Hatay, unde și‐au început viața de căsnicie, continuând slujirea și locuind împreună într‐un container. La sfârșitul lunii noiembrie, Meryem a pierdut o sarcină, care, pe lângă alți factori de stres, a dus-o într-o stare de depresie și a avut nevoie să iasă din acel context pentru a se reface.

Unul dintre beneficiarii căsuțelor construite este Bayram, un bărbat trist și fără poftă de viață. Cu greu putea cineva să scoată câteva vorbe din gura lui. Însă dacă începea să vorbească, erai emoționat până la lacrimi. Are aceeași vârstă cu misionarul nostru, Victor, 48 de ani. Și fetele lor sunt de aceeași vârstă, 20 de ani.
Însă Bayram a fost nevoit să o privească pe fata lui timp de trei zile cum zace sub dărâmături, așteptând în dureri de nedescris să vină cineva să o scoată de sub betoanele care îi striveau picioarele. Soția lui Bayram era de asemenea într-o altă cameră a apartamentului, sub betoanele care năruiseră totul. El însuși, accidentat la ambele picioare nu a putut participa la înmormântare lor deoarece, după ce a fost salvat, a fost dus de urgență la spital, unde a stat mai bine de două luni.
Încă șchiopătează, rănile nu s-au vindecat deplin. Iar cele din suflet supurează continuu. A rămas fără soție și fată, și-a pierdut sănătatea, locuința, magazinul care-i aducea venitul familiei. A mai rămas doar cu fiul lui, care are 26 de ani. Mai are și o licărire de speranță că Dumnezeu va avea milă de el. Bayram a suferit mult. Ne-am rugat pentru el și am cerut ceea ce era mai important: să-L găsească pe Acela care poate totul.

 

Raport financiar – Subcont cutremur Turcia 2023
Venituri 1.028.995,59 Cheltueli 595.351,62
Ajutoare duse în zona de cutremur de echipa venită din România 11.800,00
Echipa #1 – Proiecte specifice (Instalare corturi, tabere copii, reconstrucție biserică) 188.748,70
Echipa #2 – Proiecte ajutorare sirieni (prin Assemblies of God Church Kurdistan) 19.964,47
Echipa #3 – Proiecte specifice (ajutorare materiale, containere, căsuțe, consiliere spirituală și emoțională 374.838,45
Sold 433.643,97

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close Search Window