Informare|

În Iudeea, în proximitatea de sud-vest a Ierusalimului, o descoperire arheologică remarcabilă constă în găsirea unei monede de argint excepțional de rară, datând din perioada Primului Templu. Această monedă, cu o vechime de aproximativ 2.550 de ani (secolele al VI-lea sau al V-lea î.Hr.), reprezintă una dintre cele doar șase astfel de exemplare identificate în Israel.

Conform declarațiilor Dr. Robert Kool, conducătorul Departamentului Numismatic al Autorității de Antichități din Israel, moneda oferă o perspectivă valoroasă asupra evoluției procesului de schimb comercial din acea perioadă, subliniind tranziția de la utilizarea fragmentelor de argint cântărite la implementarea monedelor. Descoperirea remarcabilă a fost făcută în cadrul unei săpături arheologice care a relevat o locuință din perioada Primului Templu, parte a extinderii infrastructurale în zonă.

Interesant este faptul că moneda, descoperită fragmentată, sugerează că, ulterior, a servit ca greutate în contextul tranzacțiilor comerciale, indicând, astfel, evoluții semnificative în structura economică a epocii. În plus, săpăturile au mai scos la iveală o greutate de siclu din piatră, cu inscripții egiptene antice, semnificând o organizare precoce a activităților comerciale în regiune.
Aceste descoperiri arheologice au fost aduse la lumină în timpul cercetărilor asupra unei locuințe din perioada Primului Templu, cu o vechime de aproximativ 2.700 de ani (secolul al VII-lea î.Hr.), când această zonă constituia o așezare rurală în cadrul Regatului lui Iuda. În completarea monedei și a greutății de siclu, s-a descoperit și un vârf de săgeată, contribuind la o înțelegere holistică a contextului arheologic.

Această expediție arheologică a fost desfășurată în parteneriat cu Netivei Israel, entitatea guvernamentală responsabilă de proiectele naționale de infrastructură de transport.
Sursa: https://www.timesofisrael.com/extremely-rare-2550-year-old-silver-coin-unearthed-in-judean-hills/

În fotografie: O monedă rară de argint, din perioada persană, datând din perioada Primului Templu, descoperită într-o casă din Dealurile Iudeei. Credit: Emil Aladjem / IAA

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close Search Window